Det gør vi

Handlekraft – et uddannelses- og beskæftigelsesrettet forløb for unge

Handlekraft er for dig, der er mellem 18-29 år og får uddannelseshjælp og ønsker støtte til at komme videre fra beskæftigelsessystemet.

Forløbet er særligt for dig, som ønsker at finde vej til uddannelse, har afbrudte uddannelsesforløb bag dig eller oplever udfordringer med at finde det rette job på grund af psykiske, fysiske eller sociale udfordringer. 

Vores forløb varer 52 uger (med mulighed for forlængelse efter aftale med sagsbehandler) og består af fire forskellige dele:

  1. 1

    Mentor

    Du har en fast mentor, der støtter dig i de forskellige aktiviteter gennem hele forløbet.

    Du mødes ugentligt med din mentor, som støtter dig i dine udfordringer og hjælper dig videre. I sætter i fællesskab realistiske mål ud fra dine drømme og ønsker, og skaber sammen rammerne for et forløb, der er tilrettelagt med fokus på din udvikling.

    Du og din mentor arbejder sammen for at sikre, at forløbet bliver både meningsfuldt og målrettet for dig, ligesom mentor kan være en støtte i overgangen mellem de forskellige indsatser.

  2. 2

    Praktik

    Du får mulighed for at komme i praktik i en af Settlementets socialøkonomiske butikker i Saxogade eller i Settlementet i Dybbølsgade. Praktikforløbet er skræddersyet til dine behov og ønsker, så du kan opbygge relevante færdigheder, der kan hjælpe dig med at komme i gang med uddannelse eller job. Samtidig vil praktikken være med til at afklare, hvilke opgaver der passer bedst til dig, og hvor mange timer du kan arbejde. Efter praktikforløbet i Saxogade eller Dybbølsgade vil der være mulighed for at få sparring og hjælp af vores virksomhedskonsulenter, der kan hjælpe dig videre ud i en virksomhedspraktik, som det næste skridt i din vej mod beskæftigelse eller uddannelse.

    Hvis du er mere interesseret i uddannelse, kan du få hjælp til at besøge uddannelsesinstitutioner og tale med studievejledere. Du skal også have lavet et CV sammen med vores CV- og jobsøgningskonsulent.

  3. 3

    Fortællinger i fællesskab

    En gang om ugen i seks uger deltager du i en samtale i en mindre gruppe på fire-seks personer. Samtalen varer to timer. Her arbejder I med personlige fortællinger og giver feedback til hinanden.

    Alle mennesker har fortællinger om sig selv. De historier vi har med os, er med til at forme vores identitet, og definere hvem vi er. Vi fortæller ofte de samme historier om os selv: ”sådan er jeg”, ”dét kan jeg”, ”dét kan jeg ikke”. Vi fortæller om det levede liv, men vi fortæller ikke det hele. Men måske – formentlig – ligger der historier gemt i vores erfaringer. Historier som kan understøtte dét, vi gerne vil, og dét der er vigtigt for os.

    Jo flere forskellige fortællinger, vi har om os selv – jo flere nuancer der kommer på – jo mere plads får vi til at være os selv.

    I gruppen arbejder vi med vores fortællinger. Vi arbejder på at udvide antallet af fortællinger. Vi arbejder på at fortykke nogle af de fortællinger, som måske ikke fylder så meget, men som kan være foretrukne.

    I fortællinger kan vi få øje på ting om os selv og de andre. Nogle gange kan andre se ting i de fortællinger, vi har om os selv, som vi ikke selv lægger mærke til – og derfor låner vi hinandens øjne og ører i gruppen. Dette er også med til at styrke ens selvbillede og skabe nye perspektiver og positive fortællinger, som kan bruges aktivt i ens liv.

    Metoden med at bruge fortællinger aktivt i gruppesamtalen kaldes den narrative metode.

  4. 4

    Workshop

    Når forløbet med de narrative samtaler afsluttes, begynder et nyt forløb med workshops som varer 18 uger. Sammen med 12-15 andre unge deltager du én gang om ugen i en workshop af 2,5 times varighed.

    For nogle unge kan det være svært at møde op til et gruppeforløb, så vi gør rigtig meget for at lære jer at kende og skabe et godt sammenhold i gruppen. Forud for opstart afholdes der en samtale med de to medarbejdere, som står for workshoppen. Der er også individuelle samtaler undervejs, så der hele tiden er mulighed for at snakke om alt det der går godt, og det der måske er svært.

    Du får mulighed for at udvikle og træne kompetencer, som sammen med alt det du lærer i din praktik i Saxogade, kan hjælpe dig med at blive (mere) klar til at indgå i et uddannelses- eller arbejdsfællesskab på sigt.

    Undervejs får du skabt et netværk med de andre unge i Settlementet. Sammen med holdet lærer du at skabe et fællesskab, der kan sætte fælles mål og nå dem sammen. I forløbet arbejder holdet med historiefortælling, der bruges som redskab til at finde fælles værdier og udfordringer. Historiefortælling er også et godt redskab til at undersøge fælles håb og drømme. Meningen er, at vi sammen skal finde frem til et fælles projekt, som hele gruppen skal arbejde med. Vi skal skabe noget meningsfuldt i fællesskab.

    Vores håb er, at du igennem workshoppen opnår uddannelses- og jobrettede kompetencer ved at følge en proces fra idé til slutprodukt. Formålet er, at du undervejs udvikler færdigheder indenfor bl.a. samarbejde, kommunikation, formidling og projektstyring samtidig med, at du får styrket dine sociale og personlige kompetencer.

Konkret arbejdes der med tre faser:
– Etablering af gruppens værdier gennem historier og det fælles mål
– Kortlægning af ressourcer og vejen frem mod det fælles mål
– Igangsætte og gennemføre konkrete aktiviteter med udgangspunkt i det fælles mål

Forløbes afsluttes med en reception og overrækkelse af et deltagerbevis. 

Tidligere deltager fortæller: 

quote
Og så har det jo været supergodt at arbejde sammen med nogen. Det synes jeg også, at jeg er blevet bedre til. Jeg har ikke altid været glad for gruppearbejde, men der synes jeg, at det her har foregået meget naturligt.
quote
Den der nervøsitet har ligesom lagt sig, og jeg er ikke så nervøs for at møde mennesker og snakke med mennesker, hvilket jeg virkelig har været før i tiden. Det der med at være social, det har virkelig givet pote.

Efter forløbet har du mulighed for, at deltage i et af Settlementets frivilligefællesskaber eller du kan blive en del af Settlementets ungeklub og møde ligesindede.

Har du brug for rådgivning indenfor retshjælp, økonomiskrådrivning og socialrådgivning, kan du kontakte Settlementets rådgivning:

Har du spørsmål til beskæftigelsesforløbet Handlekraft, er du velkommen til at kontakte faglig leder, Signe Løvenskjold Svejgaard på mail signesvejgaard@settlementet.dk eller tlf. 25104921.