Interview med en frivillig

FRIVILLIGT ARBEJDE DER GIVER MENING 

Interview med Mette Kirkemose, frivillig i Heidi & Bjarne

At gøre en indsats som faktisk gavner, det giver mig enormt meget på det personlige plan – det skaber rigtigt meget glæde. Uden at blive for politisk så synes jeg helt generelt, at der bør være langt mere fokus på at hjælpe socialt udsatte – som fx hjemløse her på Vesterbro. Mange af dem har utroligt meget at byde på, selvom de måske ikke lige trives i en lejlighed. Vi skal være bedre til at se folks ressourcer i stedet for at se på det, som ”ikke virker”.

At være frivillig hos Heidi & Bjarne dækker en stor del af mit behov for at være kreativ, mens jeg samtidig er til gavn for andre. Det giver mening for mig. Jeg kalder min frivilligprofil for ”kreativ frivillig”

“Heidi & Bjarne er altså ikke kun socialøkonomisk i den forstand, at overskuddet går til Settlementets arbejde, det er også et sted, hvor der etableres ligeværdige fællesskaber mellem de sociale lag”

Det startede med, at jeg havde hørt om Heidi & Bjarne igennem en veninde. Så gik jeg derind og fik en snak med afdelingslederen, Anja, og blev kort efter en del af holdet. Jeg havde i lang tid savnet et sted, hvor jeg kunne være kreativ. Men det var vigtigt for mig, at jeg kunne være kreativ med noget som gav mening. I stedet for at sidde og sy derhjemme eksempelvis, så kan man sidde og lave de her kreative ting, men hvor det gavner i højere grad. De ting jeg laver, bliver ikke bare til gaver til min lille niece, som skal have endnu en bamse, de går et godt formål. Den tanke kan jeg godt lide. Til fastelavn laver vi masker, og til jul laver vi julekalendere. En julekalender af genbrugsting, som vi pakker ind med små sedler på. De er faktisk ret populære.

Vi holder ofte kreative workshops. Nogen gange kommer Marius eller Lonnie, fra værestedet Gang i Gaden, og deltager. Sammen med mine veninder bliver vi en blandet flok. Vi samles på kryds og tværs. Heidi & Bjarne er altså ikke kun socialøkonomisk i den forstand, at overskuddet går til Settlementets arbejde, det er også et sted, hvor der etableres ligeværdige fællesskaber mellem de sociale lag. Derudover har vi også borgerforløb i butikken. Der er mange, som er på kanten af samfundet, og for dem kan det være en dør ind til arbejdsmarkedet, men som frivillig er det en dør ind til at se livet som fx hjemløs med mere ligeværdige øjne. Det er ikke blot en ”døråbner”, men også en ”øjenåbner”.

Det er de her ting som gør Heidi & Bjarne unik, og jeg tror også, at det var en af grundene til, at vi vandt Børn i Byens pris for bedste børnetøjsforretning i 2015.

Når jeg fortæller andre om Heidi & Bjarne, er en af mine yndlings historier den om, hvordan rollerne nærmest blev byttet, da vi skulle udvide butikken.

Vi var en håndfuld frivillige, som var med til projektet, og så var der Marius, som kommer hos Gang i Gaden. Marius er desuden hjemløs – hvilket betyder, at han sover på herberger. Han kommer ind og overtager projektet fuldstændigt. Marius viser os, hvordan boremaskinen virker, hvorfor det giver mening at skrue tingene i på en bestemt måde. Han trækker ledninger, sætter lamper op og en masse andre ting. Jeg kan huske, at jeg tænkte: ”Okay wow. Respekt Marius”. Hvor ser man lige det henne normalt? Ser man det, når man møder en hjemløs på gaden? Det gør man nok ikke. Det er et rum, der bliver skabt, og det bliver skabt lige præcis her i Heidi & Bjarne.

Hvis jeg skal være helt ærlig, så kunne jeg faktisk godt finde på at gå over på den modsatte side af gaden, når jeg, for et halvt års tid siden, gik forbi Gang i Gaden. Jeg ved ikke hvorfor, men det gjorde jeg. Nu hilser vi på hinanden i stedet. Det giver ligeværd, og sådan burde det være!

Vil du også være med til at skabe rummelige arbejdspladser? Se mere her.

Kontakt

Settlementet
Dybbølsgade 41
1721 København V
CVR-nr. 18 21 08 51
settlementet@settlementet.dk
sikkerpost@settlementet.dk
Rådgivning: eva.tetzlaff@settlementet.dk